Nepodceňujte Chorvátsko!

Chorvátsko bolo tradičnou dovolenkovou destináciou Slovákov po dlhé roky. S veľkým boomom cestovania  a širokou ponukou dostupných vzdialenejších destinácií sa však naoprávnene stalo zaznávanou lokalitou, porovnateľnou s dovolenkou na Zemplínskej šírave.V ostatnom čase sa však vracia opäť na výslnie, kam zaslúžene patrí.

Prečo teda toto leto navštíviť práve Chorvátsko?

Je to naozaj na skok a v pohodlí vlastného auta
To, čo Chorvátsku chýba na exotike, to bohate vynahrádza pohodlie, ktoré poskytuje. Či už ide o rodinnú dovolenku na krásnych plážach alebo víkendový výjazd s priateľmi, kedy nie je problém skočiť hneď po práci do auta a o pár hodín si už lebediť v priezračnom mori. Je teda ideálne pre dnešnú zaneprázdnenú generáciu a všetkých, ktorí nad dovolenkou premýšľajú na poslednú chvíľu.




Takmer všetci máme na Chorvátsko nejaké spomienky
Vráťte sa na miesta, ktoré ste navštívili ešte ako deti. Uvidíte, či sa zmenili na nepoznanie, alebo v nich ešte nájdete kúsok svojej detskej duše. Pokiaľ už máte vlastné ratolesti, vezmite ich na tieto známe miesta a budujte si tak generačné spomienky.

Má čo ponúknuť aj tým, ktorí nechcú tráviť celé dni na pláži
Okrem nespochybniteľne krásnych pláží má Chorvátsko aj 7 národných parkov a vďaka jeho pozdĺžnemu tvaru vždy nájdete nejaký, ktorý môžete navštíviť v rámci výletu z vášho letoviska. Legendárne Plitvické jazerá, vodopády v parku Krka či skalistá Paklenica patria medzi prírodné krásy, ktoré sú vyhľadávanou destináciou turistov z Japonska či Ameriky.

Lannisters always pay their debts
Jednoducho - Dubrovník. Toto nádherné mesto zapísané v zozname svetového kultúrneho dedičstva Unesco ponúka aj niečo pre ľudí, ktorí majú radšej fantasy než históriu. Ponorte sa do starobylých hradieb a hľadajte lokality, kde sa natáčali scény z mesta King´s Landing v slávnom seriáli Game of Thrones. To bude "lajkov" na Instagrame!


Nejako sa už dohovoríte a ani toľko nezaplatíte
Ak nie ste jazykovo vybavení, s obsluhou v reštaurácii sa dohovoríte určite jednoduchšie, než napríklad v Thajsku. Veľa miestnych dokonca ovláda základy slovenčiny. Pokiaľ neradi míňate na dovolenke závratné sumy, v Chorvátsku ste správne. Ušetríte na letenkách, balenej vode a môžete si so seboi zobrať aj svoje obľúbené jedlo od babičky :)
Je tam bezpečne
Áno, viem, teraz je bezpečne naozaj málokde. Ak sa však bojíte navštíviť Turecko či Egypt, Chorvátsko by mohlo byť vašou alternatívou. V obľúbených destináciách dokonca pomáhajú svojim chorvátskym kolegom pri hliadkovaní slovenskí policajti. Navyše, jeho "neexotickosť" je zároveň jeho najväčšou prednosťou. Na dovolenke si predsa chcete hlavne oddýchnuť a tu Vám nehrozia žiadne črevné problémy z vody, uhryznutia exotickým hmyzom, malária či nevoľnosť z exotickej stravy.

Nádherné pobrežie a krištáľovo čisté more
A k tomu malebné mestečká, skryté romantické zálivy a vôňa stromov.




Pred pár rokmi som patrila aj ja k tým ľuďom, ktorí nad Chorvátskom ohŕňali nos. Pripadalo mi príliš blízko, príliš obyčajné, a príliš "československé". Jedného dňa som si však povedala, že chcem naozaj vidieť čo všetci na tom Chorvátsku majú, sadla som do auta a vybrala sa po prvýkrát na Kvarner. A pochopila som. A tento rok chcem ísť pochopiť zas do nejakej inej oblasti. Pretože Chorvátsko nijak nezaostávalo za mojimi potulkami po Ázii či Islande.






Ako na dopravu? Do Chorvátska odporúčam jednoznačne auto. Pokiaľ ho nemáte, vyskúšajte napríklad dovolenkovú verziu spolujazdy alebo sa na dovolenku vydajte s priateľmi - ušetríte na benzíne a užijete si spolu viac zábavy.


Ako na ubytovanie? Ak sa Vám nechce naslepo chodiť po mieste hľadajúc ubytovanie u miestnych a radšej máte veci zariadené dopredu, je najvyšší čas zarezervovať si ten najdokonalejší apartmán s výhľadom na more. Ja odporúčam stránku www.juhoska.sk, kde si môžete rôzne typy ubytovania vyfiltrovať podľa vašej obľúbenej lokality a v ponuke nájdete všetko od malebných domčekov, cez klasické dovolenkové apartmány až po absolútne párty vily. Všetko pekne v slovenčine a určite sa zmestíte do rozpočtu.

Vidíme sa opäť raz v "Juhoške"! :)

K.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára