Banská Štiavnica

Keďže aj Slovensko má svoje pekné miesta, ktoré sa oplatí vidieť, tak vám prinášam príspevok o jednom z mojich top miest na Slovensku, ktoré som navštívila minulý víkend. Banská Štiavnica je jedno z najkrajších slovenských miest, v roku 1993 bola spolu s jeho okolím zapísané do Svetoveho kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Je vhodná pre milovníkov pamiatok a histórie. Krásne historické centrum ostalo zachované a neovplyvnila ho ani moderná doba. V meste dýcha kultúra na každom rohu, konajú sa tu rôzne filmové a hudobné festivaly, remeselné trhy a podobne. Banská Štiavnica bola centrom baníctva a vzdelanosti po stáročia, ale v dnešnej dobe má prevažne umeleckú dušu.
Počas mojej návštevy sa tam konal hudobný festival Peknej hudby. Veľmi príjemné spestrenie pobytu - sedíte na terase v kaviarni a do toho vám hrajú husle, atmosféra sa hneď stáva čarovnejšou. Chcem Vás ešte upozorniť, že tento víkend sa tam koná podujatie venované remeslám, na ktorom sa budú prezentovať tradičné aj nové remeslá a techniky. Podujatie sa koná na nám. Sv. Trojice. (06.08.2016 od 10.00 - 19:00). Tak ak nemáte plány na tento víkend určite si to pozrite :)


Banská Štiavnica ponúka 8 vychádzkových trás, ktorými sa môžete vydať pri návšteve tohto úžasného mesta:
  1. štiavnické mestské korzo 
  2. putovanie na Kalvársku horu
  3. na reslu medzi baníkov
  4. na vyhliadku k Novému Zámku
  5. k starému tajchu "vodárenská"
  6. k ligotavej hore Glanzenberg
  7. okolo starého zámku 
  8. potulky dolným mestom
Keďže sme mali "sťažené podmienky" a cestovali sme so šteniatkom, podarilo sa nám absolvovať len prvú vychádzkovú trasu, ale verím, že pri najbližšej návšteve sa nám podarí absolvovať aj iné:) Tak Vám prinášam pár fotiek z nášho prvého okruhu.











Na záver vám prináša pár tipov:
Kde na kávu? Určite vyskúšajte Divnú pani - netradičná kaviareň, netradičné priestory, vynikajúca kávička a ešte lepšie koláčiky.
Kde sa ísť najesť? Určite nevynechajte reštauráciu 4 sochy - skvelá reštaurácia, v ktorej vidíte rovno do kuchyne, jedlá sú pripravované na grile na drevenom uhlí. Varia vždy z čerstvých, sezónnych potravín a snažia sa využiť v čo najväčšej miere tovar od lokálnych predajcov. Veľmi príjemné priestory a milá obsluha. Nám veľmi chutilo a boli sme tam dokonca viackrát.
NKS






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára